Efter 80 mil i 4 veckor 14/5 2016 kom jag fram till Santiago de Compostela

Det hela startade med att jag fyllde 50 år och jag hade en stor fest för alla vänner och släktingar som kunde och ville fira denna stora dag med mig. Det skulle slås på stort och det är inte riktigt jag…….men sagt och gjort, glitter och glamour tema blev det. Vackert inbjudningskort togs fram och en Toastmaster utsågs och sen var det i rullning……det kom frågor om vad som stod på önskelistan. Ja, vad önskar man sig när man är mitt i ett lyckligt liv med allt man kan önska sig? Inget var mitt svar, jag har allt! Men döm om min förvåning när någon uppmärksammat att jag faktiskt vid något tillfälle pratat om att göra Pilgimsvandring till Santiago de Compostela……så när festen går av stapeln med pompa och ståt med över 100 gäster i frack och långklänningar, Cristal Champagnen, ostron och det hela har man gjort en fin story om mig och ledtrådar som till slut leder till min present vilket är just att göra Caminon!

Året efter denna stora glamourösa fest bar det så av på Pilgrimsvandring……En ryggsäck och ett par bekväma vandrarkängor samt endast det nödvändigaste packades med. Ett par byxor som även kunde göras om till shorts, ett linne, en skjorta, träningsbyxor, regnställ, underställ, underkläder, strumpor, nessesär, en klänning, flipp-flopps och en hatt. Känslan att åka iväg och inte veta vad som väntar…..en app på telefonen som visar lämpliga sträckor för dom ca 80 mil som väntar, så spännande!

Vi började med en övernattning i Biarritz där vi spenderade natten på ett ”bättre” hotell, åt mängder med underbart god seafood och drack goda viner för att fira av oss. Dagen efter handlade vi lite inför avresa med taxi till Saint Jean Pied de Port där vandringen börjar. Registrering, kartor, inköp av vad man behöver mm och träffa alla andra som skall påbörja sin antingen första eller andra eller tredje…eller vilken tur det är. Pilgrims måltid på kvällen och en god natts sömn inför dagen D.

Första dagen börjar inte så bra då vi missat meddela vad vi önskade till frukost……vi skulle ta den svåra vägen över till Spanien och det visar sig vara en stigning som hette duga i flera timmar där man verkligen behövt en ”rejäl” frukost för all den energi som behövdes! Påvägen möttes man av minnesmärken och annat vilket ger en respekt för denna vandring som inte är helt lätt. Bra att ha tränat innan man ger sig iväg! Vi hade gjort det men hade det tufft denna första dag…..tillslut kom vi upp till toppen och kunde påbörja vandringen nedför till första stoppet i Spanien.

Vi vandrade i ca 4 veckor, vissa dagar långa hurtiga pass och andra långsamma. Vissa dagar var det soligt och varmt andra regniga och kalla och många var faktiskt soliga och kalla. Temperaturen och vädret skiftar så mycket så om du skall göra en Camino april-maj som vi gjorde så tänk på att packa med lite varmare kläder också. Extra skor är att rekommendera då det kan vara svårt att torka regnblöta kängor på vissa ställen. Vi hade tur att inte få alltför många skavanker under vår vandring men jag råkade ut för en överansträngning i min vrist som medförde att vi fick vila i 4 dagar. Innan dess hade vi gått långa sträckor några dagar oftast slog vi ihop två rekommenderade dagssträckor vilket vi även gjorde i slutet då vi råkade ut för väldiga regn och hagelskurar……kul i efterhand men ganska jobbigt när man var mitt i det. Så genom sol, regn, hagel, kyla, värme, skavsår, hunger, backigt, flackt, vackra vyer, mindre vackra vyer, städer och byar kom vi fram till Santiago de Compostela……känslan när jag står där på torget med alla andra som kommit fram…..blandad! Tårar, skratt och alla tankar……var detta allt? Ska jag inte vakna på okända pensionat, hostel eller hotell på nya platser och varje morgon dra på mig samma kläder för att sen tillbringa hela dagen på benen med min ryggsäck skavande på mina axlar…….ska jag inte avnjuta en pilgrimsmiddag med en halvflaska rött efter att jag kommit fram till det mål vi satt upp för dagen….

Under vandringen går man genom olika ”check-points” där man hämtar stämplar i sitt Camino kort. Vid ankomsten till Santiago de Compostela lämnar man sen in detta för att mottaga ett diplom på att DU gjort din Camino! För mig kändes detta viktigt så det spenderades någon timme i kö för att kvittera ut det. När detta var gjort så firades det med långlunch på en bättre restaurang där vi åt och drack gott, efter det checkade vi in på Hotel Paradores och en härlig långdusch och slappande i stora vita frotté morgonrockar kändes härlig. Vi fick även en liten shoppingrunda så vi hade något ”snyggare” att använda vid middagen. Morgonen efter var det dags för mässa i katedralen som tillhör när man gjort sin Camino, vilken högtidlig stämning och vilken katedral! Väldigt mäktigt, den känslan går inte att beskriva men jag hoppas att jag inspirerar er till att prova en Camino…….

Kategorier Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close